Wetgeving classificatie brandwerende deuren

Brandwerende deuren en poorten, vallen onder volgende normeringen:
1. Industriële en commerciële garagedeuren en poorten. (EN 13241:2003 + A2:2016)
2. Ramen en deuren - Productnorm – prestatie-eisen – Deel 1: Ramen en buitendeuren. (EN 14351-1:2006 + A2:2016)
3. Ramen en deuren - Productnorm, prestatie-eigenschappen - Deel 2: Binnendeuren zonder brand- en/of rookwerende eigenschappen. (EN 14351-2:2018)
4. Automatisch werkende deuren voor voetgangers - Productnorm, prestatie-eisen - Schuivende en ronddraaiende buitendeuren voor voetgangers, in eerste instantie ontworpen voor een installatie met een automatische aandrijving. (EN 16361:2013 + A1:2016)

Op 1/11/2019 werd de CE-markering voor industriële poorten en buitendeuren verplicht. De CE- markeringen en de verplichtingen hieromtrent vallen volledig onder de verantwoordelijkheid van de fabrikant zelf. De CE-markering voor brandwerende poorten betekent weliswaar niet het wegvallen van de Benor-ATG goedkeuringen. Het blijft de keuze van de fabrikant om deze al dan niet te behouden.

Voor wat betreft de binnendeuren werd de CE-markering voor onbepaalde duur uitgesteld. Dit neemt weliswaar niet weg dat de huidige Belgische Rf klasseringen voor brandwerende deuren niet meer actueel en eigenlijk niet meer geldig zijn. Europees dient brandweerstand uitgedrukt te worden als EI, en meer specifiek voor België EI1. Dit alles is een onvermijdelijk gevolg van het invoeren van brandweerstandsproeven volgens een Europese norm en niet volgens een verdaagde Belgische NBN-norm. Ook hier is en blijft de Benor-ATG een wettelijk toegestaan middel om conformiteit aan te tonen, weliswaar in aangepaste versie.

Waar de wetgever oorspronkelijk het idee had om de overstap naar EI klassering te laten samenvallen met de invoering van de CE-markering, komt men door het wederom uitblijven van de deze CE-markering tot een situatie dat niet actuele brandclassificaties blijven bestaan.

Deze zomer werd door de Belgische overheid dan ook een wetsvoorstel ingediend bij de Europese Commissie, dit ter beperking van de geldigheid van de Rf classificatie.

Gezien de Europese commissie geen bezwaren heeft neergelegd zal vanaf 1/7/2022 het gebruik van de Rf classificatie niet langer toegelaten worden.

Een overgangsperiode is niet meer voorzien maar er worden, afhankelijk van de voortgang binnen lopende en eerder goedgekeurde bouwprojecten, volgende uitzonderingen toegelaten:

  • Bouwaanvragen van voor deze datum kunnen nog verder in Rf afgewerkt worden,
  • Voor renovaties is de bouwaanvraagdatum van het oorspronkelijke gebouw bepalend en
  • Voor renovaties van dien aard dat een nieuwe bouwaanvraag dient afgeleverd te worden is de datum van deze laatste bepalend.

Contact: raymond@wood.be