CE-markering en CE-certificatie, wat is het verschil ?

We merken dat het verschil tussen een CE-markering en een CE-certificaat niet altijd even duidelijk is. We leggen dan ook graag het verschil uit op basis van het product houten gevelbekleding.

Houten Gevelbekleding Website

Van zodra je als bedrijf houten gevelbekleding op de markt brengt, ben je verplicht dit product te voorzien van een CE-markering en de hieraan gelinkte Prestatieverklaring (DoP). Met een CE-markering declareer je een aantal essentiële kenmerken die van toepassing zijn op jouw product. Deze kenmerken worden beschreven in de Europese productnorm EN 14915 “Massief houten lambrisering en bekleding - Kenmerken, vereisten en markering”.

In de norm worden verschillende taken toegekend aan enerzijds fabrikanten en anderzijds genotificeerde instellingen, aan de hand van verschillende AVCP-systemen: 1, 3 en 4.

Wanneer je geen brandreactie declareert of de brandreactie overneemt uit de cwft-tabel (Classified Without Further Testing), beland je in systeem 4.

Wanneer je de brandreactie aantoont via een test en je geen enkele ingreep deed om de brandreactie van het hout te verbeteren, kom je in systeem 3 terecht.

Voor systemen 3 en 4 is dus alleen CE–markering verplicht. Je dient enkel de essentiële eigenschappen van je product te declareren en aan te brengen op je product.

Wanneer je de brandreactie van het hout wil verbeteren door een behandeling, kom je automatisch in systeem 1 terecht en ben je verplicht om over te gaan tot CE-certificatie. In dat geval breng je niet alleen een CE–markering aan op jouw product, maar bijkomend sta je tijdens het hele certificeringsproces onder controle van een notified body dat jou het uiteindelijke certificaat uitreikt. Concreet betekent dit dat het notified body bij aanvang betrokken is bij de initële testen voor het bepalen van de brandreactie. Nadien zal het notified body een continue evaluatie van het productieproces uitvoeren. Dit gebeurt door regelmatige inspecties.

Wanneer een bedrijf zelf geen brandvertragende behandeling uitvoert, maar wel brandvertragend behandeld hout op de markt wenst te brengen, zijn verschillende scenario’s mogelijk.

  • Wanneer je (brandvertragend behandelde) houten gevelbekleding aankoopt die reeds is voorzien van een CE-markering en deze vervolgens wenst door te verkopen, dien je als bedrijf niet zelf gecertificeerd te zijn indien je geen wijzigingen aanbrengt aan dit product. In dit geval dien je de CE markering van je leverancier integraal over te nemen.
  • Indien je (brandvertragend behandelde) houten gevelbekleding aankoopt die reeds is voorzien van een CE-markering en deze vervolgens wenst door te verkopen, dien je als bedrijf wel gecertifcieerd te zijn indien je de brandvertragend behandelde gevelbekleding met je eigen CE-markering op de markt wenst te brengen. Je CE-dossier dient in dit geval een onderdeel ITT te bevatten. Deze initiële typetesten kunnen ondermeer via “shared ITT” beschreven worden.
  • Wanneer je bij een gecertificeerde onderaannemer jouw hout brandvertragend wenst te laten behandelen, dient deze onderaannemer een verklaring te voorzien dat het hout brandvertragend behandeld is, met vermelding van houtsoort en retentie van het brandvertragend product. Aangezien jij de gevelbekleding op de markt brengt, dien je als bedrijf zelf ook gecertificeerd te zijn en dien je te beschikken over een ITT-dossier met eigen ITT of shared ITT.

Meer info: inge@wood.be