Inspired by WOOD 07/12/2023

Ibw Living Lab23 Final


Op donderdag 7 december 2023 nodigt WOOD.BE u na twee digitale edities graag uit voor een nieuwe en fysieke editie van Inspired by WOOD. De uitgelezen kans om te netwerken met andere bedrijven uit de houtwaardeketen!

Dit event staat in het teken van circulaire innovatie en is een initiatief in het kader van het Industrie Partnerschap met de steun van VLAIO. Deze editie zal ook dieper ingaan op het Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland dat begin 2023 van start ging en waarbij de betrokken bedrijven zullen toelichten hoe zij zelf stappen zetten richting circulaire innovatie met de 9R-strategieën als hefboom (Refuse, Rethink, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover).

9R-strategieën als hefboom bij circulaire innovatie

De transitie van een lineair economisch model naar een circulair model brengt vele kansen met zich mee. Maar hoe kan uw bedrijf deze kansen omarmen? Daarom bieden wij u tijdens deze editie van Inspired by WOOD inzicht in de 9R-strategieën. Deze vormen een praktische leidraad waarmee u gericht en beheersbaar stappen kan zetten naar een circulaire transformatie.

Wat mag u verwachten?

🌿 Wat kunnen de 9R-strategieën voor uw bedrijf betekenen?
🔨 Hoe kan u met de 9R-strategieën materiaalefficiëntie maximaliseren en kringlopen sluiten?
🌍 Hoe kan u met de 9R-strategieën de ecologische impact van uw bedrijf reduceren?
💡 Hoe kan u met de 9R-strategieën uw product en businessmodel innoveren?
📈 Hoe kan u met de 9R-strategieën toegevoegde waarde creëren en behouden?

Laat u inspireren door deskundige sprekers en inspirerende praktijkgetuigenissen om vervolgens zelf aan de slag te gaan met de verworven inzichten. Samen bouwen we aan een duurzame en circulaire toekomst voor onze sector.

Mis deze editie van Inspired by WOOD dus zeker niet en ontdek het potentieel van de 9R strategieën voor uw eigen bedrijf.

PROGRAMMA

14u00 Ontvangst

14u30 Verwelkoming
Chris De Roock, General Manager WOOD.BE

14u40 De 9R-strategieën als hefboom naar circulaire innovatie
Klaas Holsters, Innovation Expert WOOD.BE
Overzicht van de 9R-strategieën, geïllustreerd aan de hand van inspirerende cases van binnen en buiten de sector.

15u00 Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland – projectintroductie
Alan Dergent, Innovation Expert WOOD.BE
Houtresten uit productie en houtproducten op het einde van hun levensduur komen vaak nog te snel in energievoorziening terecht, waardoor de opgeslagen CO2 te vroeg terug in de atmosfeer terecht komt. Door hout duurzamer te gebruiken en zo hoogwaardig mogelijk in te zetten, streeft dit project ernaar om de levensduur van hout en houten producten te verlengen en zo de CO2 langer weg te houden uit de atmosfeer. Vier hout- en meubelbedrijven op het bedrijventerrein Menen-Grensland zetten in het kader van dit Living Lab concrete stappen naar een circulaire transitie. Het Living Lab streeft hierbij ook naar samenwerking tussen de bedrijven onderling en naar het opschalen van de resultaten naar de ruimere Vlaamse houtsector.

15u20 Living Lab praktijkgetuigenis 1: Decospan
Jonas Feys, R&D Manager Decospan
Hergebruik van houtresten uit de productie van fineerplaten

15u30 Living Lab praktijkgetuigenis 2: Group De Keyzer
Koen De Keyzer, Bestuurder, Group De Keyzer
Levensduurverlenging van maatkeukens

15u40 Living Lab praktijkgetuigenis 3: Houtbuigerij Desmet
Ward Desmet, Sales & Development, Houtbuigerij G. Desmet
Afvalreductie en recyclage van houtproducten verbeteren door toepassing plantaardige lijmen

15u50 Living Lab praktijkgetuigenis 4: Woodstoxx
Yves Lecluyse, Innovation, Woodstoxx
Hoogwaardig hergebruik van terrasplanken & zaagoverschotten parketvloeren

16u00 Pauze

16u30 Case 1: SAM by Bao Living
Benjamin Eysermans, co-founder & CEO Bao Living
Maak kennis met SAM, de Slimme Aanpasbare Module! Een grenzeloze modulaire oplossing die - met een steeds groeiende selectie van maar liefst 35 verschillende modulaire kasten - jou tot architect maakt van je eigen stijlvolle en functionele leefomgeving. Door bovendien alle nutsvoorzieningen op één centrale plek te concentreren, hebben de SAM-modules minder materialen, minder leidingen en minder bekabeling nodig.

“In vergelijking met een traditioneel bouwproces, kan bouwen met SAM tot 5,5 ton CO2 uitstoot besparen alleen al op de installatie. In combinatie met het gemak van demontage en het efficiënt materiaalgebruik zorgt dit ervoor dat de impact op het milieu drastisch vermindert.”

16u50 Case 2: Recuplan
Linne Bastiaensen, co-owner Recuplan
Recuplan, de eerste circulaire bouwmarkt in Mechelen!

Recuplan voorkomt dat hout te vroeg op de afvalberg belandt door het te verzamelen, te bewerken en opnieuw aan te bieden. Je kan er terecht voor een groot assortiment kwaliteitsvol recuperatie- en lokaal hout.

“Voor kostbaar hout gaan we nog een stap verder. We redden eiken meubels van de afvalberg door ze te demonteren, verzagen, schaven en opnieuw te verlijmen tot balken en platen met een unieke look.”

17u10 Keynote introductie

17u20 KEYNOTE PRESENTATIE: “Biophilic en biobased bouwen is de toekomst”
Ir Daan Bruggink, architect en oprichter ORGA Architect
“Biophilic en biobased bouwen is de toekomst”, deze visie ontwikkelde Daan Bruggink tijdens zijn studies aan de TU Delft. Hij doorbrak er de afgelopen 20 jaar enkele conventies en werkwijzen in de bouw mee en richtte in 2007 ORGA Architect op. Hij ontwerpt steeds vanuit de overtuiging en biophilic visie dat je met natuurlijke herbruikbare materialen niet alleen prachtige duurzame gebouwen kunt creëren maar ook zorgt voor een organische balans waarin mensen, fauna en flora optimaal kunnen leven. Een visie die Daan reeds gepassioneerd deelde met het publiek tijdens TEdx, Rijksbouwmeester, festivals,... en op 7 december 2023 tijdens Inspired by WOOD!

18u00 Vragenronde

18u15 Netwerkreceptie & walking dinner

21u00 Einde

PRAKTISCH

Waar
De Bonneterie - Erembodegemstraat 33/bus 17, 9300 Aalst.
De Bonneterie beschikt over een ruime parkeergelegenheid en is ook gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer

Voor wie
Voor alle professionals uit de houtwaardeketen

Deelname
Dankzij onze sponsors kunnen wij de kosten voor deelname beperken tot 75€/persoon (excl. BTW), te betalen na ontvangst factuur

No Show
Indien u zich inschrijft en u door omstandigheden toch niet kan deelnemen, gelieve ons dan uiterlijk op maandag 4/12/2023 te verwittigen. Zo niet zijn wij genoodzaakt om de fee van 75€/persoon (excl. BTW) alsnog aan te rekenen

Inschrijven
Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier.

Ik schrijf me hier in voor Inspired by WOOD 2023

__________________________________
Met de medewerking van:

Overzicht Sponsors Website Ibw 23 1
Banner Living Lab Nl 01


#industriepartnerschap #sterkondernemen

Banner New Industriepartnerschap Wood Website