Inspired by WOOD 2024: (her)bekijk hier alle presentaties!

Op 23/10/2024 organiseerde WOOD.BE tijdens Prowood een nieuwe editie van Inspired by WOOD die dit jaar volledig in het teken stond van "Build it circular." De deelnemers werden geïnspireerd en kregen inzichten aangereikt door een brede waaier aan presentaties over ontwerp-, uitvoerings- en verbindingsmogelijkheden van circulaire houtconstructies, digitale tools (Totem) en actuele wet- en regelgeving (Europen Union Deforestation Regulation of EUDR). Zo kunnen ze zelf gericht, onderbouwd en duurzaam aan de slag. Deze editie ging daarnaast dieper in op het Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland, waarbij de betrokken bedrijven toelichtten hoe zij zelf concrete stappen zetten richting circulaire innovatie. Kon u er zelf niet bij zijn of wenst u de presentaties graag te herbekijken? Geen probleem, hieronder vindt u alvast de aftermovie en een overzicht van de presentaties van de gastsprekers. Via het formulier onderaan de pagina krijgt u gratis toegang tot zowel de presentaties van de verschillende sprekers alsook de video-opnames van de verschillende uiteenzettingen.

Bob Geldermans (WOOD.BE) - Wood, Climate en Circularity

Hout, een opmerkelijk hernieuwbaar materiaal dat ongelooflijke mogelijkheden biedt voor duurzame innovatie. Het volledige potentieel kan echter alleen worden benut door doordachte integratie in elke fase van het proces - van verantwoord bosbeheer en innovatieve modificatietechnologieën tot geavanceerde bouwmethoden en efficiënt hergebruik. Door ervoor te zorgen dat onze innovaties in lijn liggen met klimaat- en circulariteitsstrategieën, kunnen we de weg wijzen naar een duurzame houtsector. Laten we samen de kracht van hout benutten!

Arthur Pittie (WOOD.BE) - EUDR en de impact op mijn bedrijf

Met als doel wereldwijd ontbossing en bosdegradatie tegen te gaan, treedt eind dit jaar de nieuwe Europese verordening over ontbossingsvrije producten in werking: de European Union Deforestation Regulation of EUDR. Deze verordening eist dat het hout van in het bos tot aan de eindconsument gevolgd en gedocumenteerd wordt om zo de risico’s op ontbossing en bosdegradatie maximaal te beperken. Alle spelers in de houtwaardeketen vallen dus onder deze wet. Er zijn echter nog heel wat vragen en onduidelijkheden bij dit hele verhaal. We geven jullie graag een stand van zaken en een overzicht van hoe WOOD.BE u hierin kan bijstaan.

Alan Dergent (WOOD.BE) - Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland

Houtresten uit productie en houtproducten op het einde van hun levensduur komen vaak nog te snel in energievoorziening terecht, waardoor de opgeslagen CO2 te vroeg terug in de atmosfeer terecht komt. Door hout duurzamer te gebruiken en zo hoogwaardig mogelijk in te zetten, streeft dit project ernaar om de levensduur van hout en houten producten te verlengen en zo de CO2 langer weg te houden uit de atmosfeer. Vier hout- en meubelbedrijven op het bedrijventerrein Menen-Grensland zetten in het kader van dit Living Lab concrete stappen naar een circulaire transitie. Het Living Lab streeft hierbij ook naar samenwerking tussen de bedrijven onderling en naar het opschalen van de resultaten naar de ruimere Vlaamse houtsector.

  • Living Lab praktijkgetuigenis 1: Decospan
    Mathilde Depoortere, R&D Engineer Decospan
    Hoogwaardig hergebruik van houtresten uit de productie van fineerplaten
  • Living Lab praktijkgetuigenis 2: Woodstoxx
    Yves Lecluyse, Innovatie Manager Woodstoxx
    Hoogwaardig hergebruik van parket restmateriaal

Dries Hubrechts (Eurabo) - Houtbouw veelzijdig circulair – inspirerende praktijkvoorbeelden

Circulair bouwen is hot, maar hoe kunnen we dit nu echt in de praktijk brengen? Dries belicht diverse invalshoeken rond circulariteit met inspirerende en vernieuwende praktijkvoorbeelden. Kom meer te weten over ontwerp-, uitvoerings- en verbindingsmogelijkheden van circulaire houtconstructies. Ook hergebruik en circulaire plaatsing van biobased isolatie komen aan bod.

Koen Van Delsen (Murmuur Architecten) - Koolstofneutraal bouwen met lokale natuurlijke bouwmaterialen

Met koolstofneutraal bouwen als doel en een M-peil (Totem) op komst staat de bouwsector voor een nieuwe uitdaging. Circulair bouwen met lokale natuurlijke materialen is een van de meest eenvoudige werkwijzen om dat doel te halen. Aan de hand van de ervaring in de Natuurboerderij Bos t’Ename voor Natuurpunt komen we tot enkele eenvoudige vuistregels die helpen om vanaf de ontwerpfase doelgericht aan de slag te gaan.

Dennis Hauer & Tim Vermeend (Urban Climate Architects) - Van pallet naar paleis

Bouwen met hout wint aan populariteit en wordt steeds meer gezien als een goed alternatief voor beton of steen. Urban Climate Architects is koploper op de Nederlandse markt als het gaat om het ontwerpen van massief houten gebouwen. Maar ook hout is eindig en wordt nu aan het einde van zijn levensduur nog vaak gezien als afval. Dit kan anders! Om de keten circulair te maken zette het bureau zich de afgelopen jaren in om van oud pallethout Cross Laminated Timber (CLT) te maken. Dennis Hauer & Tim Vermeend nemen jullie graag mee in hun ontdekkingsreis en vertellen jullie alles over waar ze nu staan en wat de toekomst in petto heeft!

Ik meld me hier aan!

____________________
Met de medewerking van:

Sponsors Overzicht Def

#industriepartnerschap #sterkondernemen

Industriepartnerschap Banner Wood Be New For Webite
Banner Living Lab Nl 01