EUDR: stand van zaken
De laatste weken was er veel te doen rond de Europese ontbossingswet (EUDR). Via deze weg geven we graag een overzicht van de stand van zaken en enkele updates. Klik hieronder door voor meer informatie.
1. Uitstel met 1 jaar
Tijdens de trialoogonderhandelingen van de EU is het uitstel met 1 jaar goedgekeurd. De EUDR zal dus van toepassing zijn op 30 december 2025 voor grote bedrijven en kmo’s die hout en houten producten verhandelen die al onder de EUTR vielen.
Voor kmo’s die geen verplichtingen hadden onder de EUTR zal de EUDR van toepassing zijn vanaf 30 juni 2026.
Aan de inhoud van de EUDR wordt niets gewijzigd, zoals eerder wel werd voorgesteld. Er zal geen “no risk” categorie komen, noch andere aanpassingen.
De officiële publicatie met betrekking tot het uitstel vindt u hier.
2. Informatiesysteem
Het informatiesysteem, waarop u de due diligence statements moet opladen, is officieel geopend. Er zijn momenteel 2 servers:
- Live: dit is de legaal bindende versie waarop u enkel statements plaatst van producten die vanaf 30-12-2025 op de EU-markt worden gebracht, deze statements hebben een legale waarde. Ze zullen gebruikt worden om controles uit te voeren.
- Acceptance: dit is een andere server om te oefenen met de statements. Deze hebben geen legale waarde, u kan hier dus het komende jaar mee experimenteren.
Hieronder vindt u enkele belangrijke links m.b.t. dit informatiesysteem:
- Nieuwe trainingsessies van de EU over het informatiesysteem
- Handleiding (user guide on the information system)
- API technical specifications
3. Guidance en FAQs
De EU zal verdere updates voorzien van de FAQs en het Guidance Document in de loop van 2025.
Hout dat in de transitieperiode wordt verhandeld (voor 30/12/2025), kan tot 30/12/2028 verwerkt en verhandeld worden volgens de regels van de EUTR.
4. Geolocatie
Als u verwerker (downstream operator) bent, hoeft u geen volledige due diligence toe te passen op producten die al een referentienummer bezitten. Het volstaat dan om na te gaan of uw leverancier een goed werkend due diligence systeem en bijhorende procedure heeft. U moet natuurlijk ook het juiste referentienummer krijgen. Als de leverancier de geolocatie-gegevens in het informatiesysteem heeft geblokkeerd, moet u ook geen coördinaten parallel opzoeken/opvragen.
Producten die nog geen referentienummer bezitten, moeten wel volledig door uw due diligence procedure. Hiervoor moet u wel alle nodige gegevens (incl. geolocatie) verzamelen.
5. Country Risk Benchmarking
Voor de risicoanalyse van de landen zal data gebruikt worden van het FAO Global Forest Resource Assessment.
De methodologie voor de benchmarking wordt beschreven in de annex van de Strategic Framework Communication.
Ten laatste op 30/06/2025 zal de Europese Commissie de Implementing Act publiceren met de lijst van landen en hun risico’s.
Ondertussen willen we jullie er ook aan herinneren dat dit jaar uitstel de ideale gelegenheid is om zich optimaal voor te bereiden. Volgende zaken kunnen hier eventueel bij helpen:
- Op 30 januari organiseert de FOD Leefmilieu een infosessie EUDR voor de Belgische houtsector.
- WOOD.BE zal in het voorjaar workshops organiseren per type bedrijf. Meer informatie hierover volgt binnenkort.
- PEFC heeft een EUDR-module ontwikkeld, een hulpmiddel dat u kan helpen bij de risicobeoordeling(certificatie is vrijwillig, geen verplichting). De definitieve goedkeuring van de PEFC EUDR-module wordt verwacht tegen februari 2025 en vervolgens zal WOOD.BE de bijkomende PEFC EUDR-certificatie kunnen aanbieden.
Let op: om deze module te kunnen implementeren, dient u eerst een PEFC Chain of Custody (CoC) certificaat te hebben. Vragen hieromtrent kan u stellen via certification@wood.be.
Voor verdere vragen kan u terecht bij eudr@wood.be