PEFC Webinar: koolstofopslag in houten meubelen op 05/10/2023 om 10.00 u

Webinar Pefc


Hoe slaan houten meubels CO2 op en hoe maakt duurzaam bosbeheer een verschil? Wilt u weten hoe u kunt berekenen hoeveel koolstof(dioxide) u uit de atmosfeer heeft opgenomen door uw verantwoorde meubelkeuzes?

Dit komt u te weten tijdens de komende webinar van PEFC International (in het Engels) op 5 oktober om 10 uur. Onze experts zullen aantonen hoe duurzaam beheerde bossen koolstofdioxide (CO2) op een andere manier vasthouden dan onbeheerde bossen en hoeveel koolstof houten meubels (ongeveer) uit de atmosfeer kunnen halen.

Daarnaast zullen we het ook hebben over het boekje rond CO2-opslag in houten meubelen en de calculator.

Deze tools, samen met het webinar zullen een duidelijker beeld geven van hoe onze individuele acties en consumptiegewoonten het niveau van broeikasgassen in de atmosfeer beïnvloeden.

Onze sprekers zijn professionals met uitgebreide praktijkervaring op dit gebied:

  • Hubert Inhaizer is zelf boseigenaar en PEFC International's expert op het gebied van duurzaam bosbeheer.
  • Francesco Negro, Associate Professor in Houttechnologie aan de Universiteit van Turijn, Italië, zal uitleggen hoe het boekje en de CO2 online calculator u kunnen ondersteunen.

De meubelindustrie kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatcrisis

Als grootgebruiker van hout kan de meubelindustrie een belangrijke rol spelen in onze inspanningen om op een significante schaal koolstof uit de atmosfeer te verwijderen, op te vangen en op te slaan. Aangezien de vraag naar hout tegen 2050 met 37% zal stijgen, moet de meubelindustrie actie ondernemen.

Het is cruciaal een plan te ontwikkelen om de koolstofvoetafdruk van de industrie te meten en te verkleinen als antwoord op de voortdurende klimaatcrisis. Door dit te doen zal de meubelindustrie een essentiële rol spelen in het behalen en zelfs overtreffen van onze collectieve klimaatdoelstellingen.

Daarvoor heeft PEFC een boekje en een calculator voor koolstofopslag in houten meubelen ontwikkeld. Dit hulpmiddel helpt bedrijven in de meubelindustrie, belanghebbenden en consumenten het koolstofopslagpotentieel meten van de houten meubels die zij kopen, produceren of verkopen.

Duurzaam bosbeheer maximaliseert de capaciteit van bossen om koolstof vast te leggen en op te slaan

Wanneer bossen duurzaam worden beheerd, wordt hun potentieel om koolstof op te vangen en op te slaan gemaximaliseerd. De PEFC-praktijken voor duurzaam bosbeheer bevorderen de gezondheid en vitaliteit van bossen door middel van het herstellen van ecosystemen, het behouden van biodiversiteit en het monitoren van schade door plagen en klimaat. Dit omvat het behoud van een evenwicht tussen het oogsten van bomen en hergroei, wat helpt om koolstofvoorraden te behouden en de capaciteit van bomen om koolstof vast te leggen en op te slaan te vergroten op middellange en lange termijn.

Bovendien bieden duurzaam beheerde bossen een hernieuwbare bron in de vorm van hout, dat nog lang na de oogst koolstof blijft opslaan. Het PEFC-gecertificeerde houten meubilair dat u produceert, koopt en verkoopt, slaat koolstof op en zal dat blijven doen gedurende de levensduur van het product.

________________________

SCHRIJF U HIER IN

________________________

Voor meer info: PEFC België

PEFC/07-4- 01