Labotest in de kijker: testen van babybedden volgens EN 716

Adobe Stock 645069971

WOOD.BE is geaccrediteerd voor het testen van babybedden. Dat wil zeggen dat onze laboratoria op regelmatige basis gecontroleerd worden door Belac, de Belgische accreditatieinstelling die valt onder de bevoegdheid van de FOD Economie. Dit maakt ons een betrouwbare partner voor de beoordeling van de conformiteit van babybedden volgens de Europese norm EN 716. Deze omvat algemene vereisten met betrekking tot de veiligheid en bruikbaarheid van babybedden, denk maar aan stabiliteit of afwerking van oppervlakken. Hieronder ontdekt u alvast een overzicht van de verschillende testaspecten en beoordelingswijzen.

Materiaaleigenschappen

Materialen en oppervlakken, die toegankelijk of zicht– en tastbaar zijn, dienen conform EN 71-3 te zijn voor wat betreft de mogelijke aanwezigheid van toxische stoffen. Ontvlambaar textiel en plastic onderdelen dienen vrij van steekvlam te zijn bij brandtest volgens EN 71-2.

Stabiliteit van het bed

Het bed wordt met een bijkomend gewicht op de bovenrand van de testbank belast met een naar buiten gerichte kracht. Het bed is stabiel als het niet kantelt tijdens de belasting.

Kalibers En Tools En 716 Tekengebied 1

Constructie van het bed

Niet toegelaten aspecten zijn: scherpe randen, uitstekende delen, zelftappende schroeven, afneembare stickers, kleine inslikbare onderdelen, ontoelaatbare openingen en spleten, mogelijke haakpunten, slechte vergrendelingsmechanismen.

Het testlaboratorium beschikt over een groot aantal kalibers en tools om de niet toelaatbare constructieonderdelen te detecteren (zie foto rechts).

Proef Bedbodem 02 02

Sterkte van de bedbodem

De stevigheid en veiligheid van de bedbodem wordt getest door 1000 schokproeven op een 5-tal posities op een testmatras bovenop de bedbodem. De bodem mag tijdens deze proeven niet loskomen of breken (zie foto rechts).

Hoogte van zijden en uiteinden van het bed

Met een speciaal ontwikkeld testkaliber worden de mogelijke voetsteunpunten in kaart gebracht. Vanaf het hoogst gelegen voetsteunpunt wordt de afstand tot de bovenrand van het bed gemeten. Deze afstand moet garanderen dat een kind niet uit het bed kan kruipen.

Sterkte van zijden en uiteinden van het bed

Het laboratorium voert statische testen en slagproeven uit op de zijkanten, uiteinden en spijlen van het bed. Tijdens deze proeven mogen geen beschadigingen optreden.

Sterkte van het bedframe

Met behulp van 4 testcilinders wordt het bed ter hoogte van de hoeken 2000 maal afwisselend belast. De test is geslaagd als er geen beschadigingen optreden.

De volledige conformiteit met de norm EN 716 wordt uiteindelijk gedeclareerd in het testverslag. Dit testverslag is niet wettelijk verplicht voor een fabrikant of verdeler, maar…

...bij het produceren of verhandelen van baby- en kinderartikelen moet men zich houden aan de Europese richtlijn voor algemene productveiligheid 2023/988/EU. Deze richtlijn beschermt de consument tegen onveilige of gevaarlijke producten. Hierin zijn algemene veiligheidseisen en principes opgenomen. In het geval van babybedden kan de conformiteit met EN 716 gebruikt worden om de conformiteit met de Europese richtlijn af te dekken.

Voor meer informatie: raymond@wood.be