Eerste suc­cesvolle edi­tie van Grens​land​.IN bij Group De Keyzer

Banner Living Lab Nieuw

Grensland.IN is een info- en netwerkmoment dat bedrijven op het bedrijventerrein Grensland Menen-Wervik op regelmatige basis samenbrengt. Op donderdag 30 mei 2024 vond de eerste editie van Grensland.IN plaats bij Group De Keyzer. Zo’n 13 bedrijven van Grensland sloten aan op dit evenement.

Jan Desmet, voorzitter van het Platform Grensland Menen-Wervik presenteerde met trots de nieuwe website van het bedrijventerrein. Ook de aanstelling van de nieuwe parkmanager, Ode De Brabandere, werd bekend gemaakt.

De nieuwe CSRD-richtlijn: ook voor kmo's belangrijk

Tine Buysens, duurzaamheidsexpert bij SURA Impact, gaf toelichting over de nieuwe CSRD (Corporate Social Reporting Directive)-richtlijn. De CSRD verplicht Europese ondernemingen om alle relevante ESG-thema's (Environment, Social, Governance) transparant en gedetailleerd in kaart te brengen. Deze wetgeving beïnvloedt ook bedrijven die niet verplicht zijn te rapporteren.

De grootste impact die kleine kmo’s kunnen verwachten volgens Buysens, is het verzoek om informatie rond duurzaamheid aan te leveren aan hun klanten en/of leveranciers. Het beantwoorden van deze vragen is vaak een complex en tijdrovend proces. Dit legt extra druk op kleine kmo's.

Buysens benadrukt daarom het belang van de implementatie van een sterk duurzaamheidskader voor elk bedrijf. Het advies luidt: 'Start altijd met een materialiteitsstudie als eerst stap om deze vragen te kunnen beantwoorden.'

Raadpleeg hier een mooi voorbeeld van CSRD-rapportage van projectpartner Decospan.

Netwerken voor een duurzame toekomst

Het netwerkmoment sloot af met een boeiende rondleiding. Koen De Keyzer, zaakvoerder van Group De Keyzer, leidde de deelnemers rond in het familiebedrijf. Group De Keyzer, een moderne kmo gespecialiseerd in hoogwaardige keuken- en totaalinrichtingen, toonde hun indrukwekkende transformatie op het gebied van automatisatie. Dankzij geavanceerde software kunnen ze hun grondstoffen, zoals hout, efficiënter inzetten.

Bekijk hier de presentatie van het evenement en enkele sfeerbeelden. Een tweede editie vindt plaats najaar 2024.

Ook bijdragen aan de bevordering van samenwerking op het vlak van materialencirculariteit? Vul dan deze vragenlijst in of neem contact op met Philippe Tavernier, pt@3ptconsult.be, 0496 126 145.

Benieuwd naar enkele foto's van Grensland.IN op 30/05? Klik hier dan verder.

Banner Living Lab Nl 01