Future Furniture 2023-2024

Bent u klaar om uw bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen? In een wereld die steeds meer gefocust is op duurzaam het verschil maken, is het cruciaal om voorop te lopen in de veranderingen die eraan komen. Het Future Furniture Netwerk wil u daarbij helpen en is er voor èn door Vlaamse meubelbedrijven. Ontdek via inspirerende bezoeken en sprekers en uitwisselingen met sectorgenoten hoe u uw organisatie kunt transformeren en een positieve impact kunt maken. We eindigen elke sessie met een gezellige walking dinner.

Wat staat er op het programma in het werkjaar 2023-2024?

SESSIE 1: WHY, HOW, WHAT VAN DUURZAME WAARDECREATIE

Vanuit Europa worden er steeds meer initiatieven en regelgeving gelanceerd die duurzame waardecreatie in het bedrijfsleven ingang willen doen vinden. Met de Europese doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met min. 40% terug te dringen, mag het duidelijk zijn dat de tijd dringt om werk te maken van verduurzaming en het maken van de circulaire transitie. Het kiezen voor hernieuwbare materialen zoals hout uit duurzaam beheerde bossen mag dan wel een goede eerste stap zijn, het is slechts de eerste stap.

Wat je mag verwachten in deze eerste sessie:

📜 Wetgeving in het vizier: Ontdek welke nieuwe regelgeving eraan komt en hoe je je bedrijf kunt voorbereiden om compliant te blijven en zelfs voorop te lopen.
🪑 Real-life Case: Laat je inspireren door een bedrijf in de sector, dat al waarde toevoegt met circulaire economie in de meubelwaardeketen.
🎨 Ontwerpstrategieën: Leer hoe je circulaire waardeproposities kunt ontwerpen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook commercieel rendabel.
💼 Business Ecosystem: Ontdek hoe duurzame waardeproposities verweven zijn met je businessmodel en het bredere ecosysteem.
🛠️ Workshop: Ga hands-on aan de slag met je eigen bedrijf en ontdek hoe je unieke kansen kunt benutten en waarde kunt creëren in de circulaire economie.

SESSIE 2: CIRCULARITEIT MEETBAAR MAKEN VOOR DUURZAAMHEIDSRAPPORTERING

Het mag duidelijk zijn dat duurzaamheid niet langer een optioneel streven is, maar een fundamenteel principe dat de basis vormt van toekomstig succes van organisaties. Een vraag die vele meubelbedrijven zich dan ook stellen wanneer ze met duurzaamheid of circulaire economie aan de slag willen gaan, is waar ze best starten.
Het credo van ‘meten is weten’ geeft meer inzicht in waar de grootste impacten en verbeterpunten zich situeren. In deze sessie gaan we dieper in op het meetbaar maken van de duurzaamheidsprestaties op niveau van de organisatie, maar ook op product- en procesniveau. Het gaat niet alleen om het streven naar duurzaamheid, maar ook om het effectief kwantificeren, evalueren en optimaliseren van de geleverde inspanningen om de behaalde resultaten aldus transparant te rapporteren in uw duurzaamheidsverslag.

Wat zoal aan bod zal komen in deze sessie:

  • Waarom de impact van mijn organisatie en producten meten?
  • Hoe de ecologische impact van uw organisatie en product in kaart brengen?
  • Waar situeren zich de verschillen tussen duurzaamheid en circulariteit?
  • Op welke manier stelt u heldere indicatoren op?
  • Hoe maakt u duurzaamheidsinspanningen meetbaar?
  • En op welke manier voert u een impactanalyse uit?
  • Welke meetmethodes zijn er en welke zet u wanneer in?
  • Workshop: Stel zelf een plan van aanpak op.

SESSIE 3: TRANSPARANT KETENBEHEER

Om de product-/onderdeel-/materiaalkringlopen effectief en efficiënt te sluiten en samenwerking tussen de diverse schakels in de waardeketen mogelijk te maken, is een doortastend & transparant ketenbeheer over de volledige productlevenscyclus (en niet enkel in de ontwikkelings- & productieketen) noodzakelijk. Topics die behandeld zullen worden:

  • Hoe wil Europa dit efficiënt organiseren en wat is de rol van een digitaal product paspoort (DPP) in dit geheel van identificatie en traceerbaarheid?
  • Welke standaarden en systemen/platformen bestaan er al op vandaag die dit mogelijk maken?
  • Welke vrijheid hebben we als meubelsector en als onderneming/ecosysteem om hier invulling aan te geven?
  • Hoe vinden we de juiste balans tussen het creëren van transparantie en het behouden van onze eigen, vertrouwelijke ‘receptuur’?

SESSIE 4: DUURZAME MINDSET IN EEN DUURZAME ORGANISATIE

Gezamelijke sessie – Wood Matters & Future Furniture

De weg naar een duurzame organisatie kent vele paden. Van een circulair ontworpen product, het behalen van gekende duurzaamheidslabels tot de implementatie van hernieuwbare energievoorzieningen. Wat onderliggend speelt bij deze duurzame initiatieven is een verandering van paradigma. Een andere manier van kijken en denken over de vele elementen die komen kijken bij het ondernemerschap. Eén waarbij ecologische en bedrijfswaarden in lijn worden gebracht. Deze nieuwe manier van kijken en denken kan echter niet zomaar worden opgelegd aan mensen en vereist daarom in eerste instantie een persoonlijke transformatie. Want in het hart van onze duurzaamheidscrisis ligt een diepe morele crisis. Wat we ons afvragen:

  • Wat zijn inner development goals (IDG’s)?
  • Hoe aligneren we sustainable development goals (SDG’s) met inner development goals (IDG’s)?
  • En hoe zorgt u ervoor dat persoonlijke transformaties maken dat straks heel uw bedrijf effectief duurzaamheid ademt?

Dit thema vormt de slotsessie van dit werkjaar. Voor deze gelegenheid brengen we beide lerende netwerken: Future Furniture (meubel) en Wood Matters (hout in de bouw) uitzonderlijk samen.

Uiteraard trachten we de thema’s zo relevant mogelijk in te vullen voor de diverse leden en deelsectoren vertegenwoordigd binnen het netwerk. Suggesties die hiertoe kunnen bijdragen en uw interesse verder zouden aanwakkeren zijn zeker welkom!

Vragen?

Contacteer Alan Dergent - alan@wood.be - 32 479 27 98 23 of
WOOD.BE - info@wood.be - +32 2 558 15 50