Veldeman Bedding breit met concept ReSleep vervolg aan Innomat-project

De circulaire economie klopt steeds nadrukkelijker aan de deur. Zo wil OVAM vanaf 2021 een aanvaardingsplicht invoeren om zo oude matrassen terug te nemen en het materiaal maximaal te recycleren. Het project Innomat, waarbij WOOD.BE betrokken was als kenniscentrum, speelde daarop in. Veldeman Bedding, een van de partnerbedrijven in Innomat, pakt nu uit met de wereldprimeur ReSleep, een demontabele en 100% circulaire boxspring en matras. Meer uitleg krijgen we van Paul Schreurs, technisch directeur bij Veldeman Bedding.

Design for disassembly

“Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat de stap naar een circulaire economie noodzakelijk is en hebben dat in ons mission statement opgenomen. Met ReSleep zetten we daarin een belangrijke stap. Het leidende principe achter het concept is design for disassembly. Het uitgangspunt is dat een consument een boxspring en matras zelf volledig uit elkaar kan halen tot kleine, gemakkelijke vervoerbare onderdelen. In plaats van lijm en nietjes passen we kliksystemen toe, waardoor alle onderdelen vlot met de hand te demonteren zijn. Dankzij die assemblageprocedure blijven onderdelen zuiver, behouden ze hun waarde en verlagen de kosten voor het verzamelen, sorteren en recycleren. Tevens gebruiken we een beperkt aantal materialen met een lage milieu-impact.”

Kenniscentrum houdt bedrijven scherp

“WOOD.BE vervulde een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Zij haalden ons uit onze comfortzone en stimuleerden ons om kritische vragen te stellen over de manier waarop we vandaag werken. WOOD.BE was ook de lijm tussen de verschillende partnerbedrijven van Innomat. Zonder die moderator zou het gesprek tussen de firma’s veel moeilijker verlopen. Concreet leverde het project ons een aantal nuttige contacten op, die broodnodig zijn als je vooruit wil komen. Daardoor kregen wij het concept ReSleep binnen een voor een dergelijk initiatief korte termijn op de rails.”

Gezamenlijke uitdaging

“Uiteraard blijven de deelnemende bedrijven binnen een dergelijk project concurrenten van elkaar. Maar in dit geval zijn we in de eerste plaats bondgenoten. We staan voor een uitdaging die we als sector moeten aanpakken. Dat lukt niet als iedereen op zijn eiland blijft zitten, daarvoor heb je een algemeen platform nodig.”

Zie ook: http://resleep.net - http://velda.net

Voor meer info over Innomat: alan@wood.be