Nieuwe Europese regelgeving inzake formaldehyde

Afbeelding Artikel Regelgeving Formaldehyde

Het Europese Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) publiceerde op 14/07/2023 een wijziging van bijlage XVII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 met betrekking tot formaldehyde en formaldehyde emitterende artikels. Hierin zijn beperkingen en strikte verboden opgenomen op het vrijkomen van formaldehyde uit een verscheidenheid aan producten, waaronder houtproducten, meubels en vloeren, maar ook producten uit kunststof, textiel en leder.

Deze nieuwe regelgeving heeft 2 belangrijke gevolgen:

  • De bestaande emissiegrens voor houtproducten wordt gehalveerd;
  • Tal van andere producten zullen in de toekomst ook onder deze regelgeving vallen.

Met deze wijziging (Verordening 2023/1464) legt de Europese Commissie een nieuwe uitstootgrens voor formaldehyde vast op 0,062 mg/m³ voor houtproducten en meubels. Deze nieuwe grenswaarde is gelijk aan de helft van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangegeven grens van 0,124 mg/m³. Hierop is de bekende en geconsolideerde E1 classificatie gebaseerd, de norm die door veel Europese landen - waaronder ook België - is erkend en wettelijk is aangenomen.

Deze verordening heeft echter ook gevolgen voor tal van andere producten, zoals producten uit textiel, leder en kunststof, elektronische producten. De limiet voor deze producten is vastgelegd op 0,08 mg/m³.

Het doel van deze verordening is om het milieu en de volksgezondheid te beschermen tegen eventuele schade die formaldehyde-emissie zou kunnen veroorzaken.

Wanneer wordt deze regelgeving van kracht?

Om de industrie de tijd te geven om hun productieprocessen en producten aan te passen aan deze nieuwe regelgeving inzake formaldehyde-emissie, werden er twee overgangstermijnen vastgelegd:

  • Houten panelen, meubels, vloeren, behang, schuim, textiel- en leerproducten krijgen een overgangsperiode tot augustus 2026;
  • Voor het interieur van auto’s is er een overgangsperiode tot augustus 2027.

Hoe kan WOOD.BE u helpen?

WOOD.BE beschikt sinds 2022 over extra testcapaciteit voor het meten van de formaldehyde-emissie van plaatmateriaal (o.a. OSB, spaanplaten, MDF, multiplex, etc.), maar desgewenst ook samengestelde producten zoals vloeren of meubels. We zijn tevens in staat om te testen volgens verschillende normen op hetzelfde moment. Hierdoor zijn we maximaal voorbereid om u te ondersteunen bij de implementatie van deze nieuwe regelgeving. Neem dus zeker contact op met onze expert Thomas Wynsberghe (thomas@wood.be). Hij maakt u graag wegwijs in deze nieuwe regelgeving.

De volledige tekst van de verordening is hier te lezen.