Inspired by WOOD 2023: (her)bekijk hier alle presentaties!

Op 07/12/2023 organiseerde WOOD.BE na twee virtuele edities de allereerste fysieke editie van Inspired by WOOD. Het centrale thema? 9R-strategieën als hefboom naar circulaire innovatie, een praktische leidraad waarmee u gericht en beheersbaar stappen kan zetten naar een circulaire transformatie. Tijdens Inspired by WOOD werd dieper ingegaan op het Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland dat begin 2023 van start ging. De betrokken bedrijven lichtten toe hoe zij zelf stappen zetten richting circulaire innovatie met de 9R-strategieën als hefboom. Het werd een bijzonder inspirerende namiddag met deskundige sprekers én praktijkgetuigenissen, de perfecte ingrediënten voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan met de verworven inzichten! Kon u er zelf niet bij zijn of wenst u de presentaties graag te herbekijken? Geen probleem, hieronder vindt u alvast de aftermovie en een overzicht van de presentaties van de gastsprekers. Via het formulier onderaan de pagina krijgt u gratis toegang tot zowel de presentaties van de verschillende sprekers alsook de video-opnames van de verschillende uiteenzettingen.

Klaas Holsters (Innovation expert, WOOD.BE) - De 9R-strategieën als hefboom naar circulaire innovatie

Overzicht van de 9R-strategieën, geïllustreerd aan de hand van inspirerende cases van binnen en buiten de sector.

Alan Dergent (Innovation expert, WOOD.BE) - Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland – projectintroductie

Houtresten uit productie en houtproducten op het einde van hun levensduur komen vaak nog te snel in energievoorziening terecht, waardoor de opgeslagen CO2 te vroeg terug in de atmosfeer terecht komt. Door hout duurzamer te gebruiken en zo hoogwaardig mogelijk in te zetten, streeft dit project ernaar om de levensduur van hout en houten producten te verlengen en zo de CO2 langer weg te houden uit de atmosfeer. Vier hout- en meubelbedrijven op het bedrijventerrein Menen-Grensland zetten in het kader van dit Living Lab concrete stappen naar een circulaire transitie. Het Living Lab streeft hierbij ook naar samenwerking tussen de bedrijven onderling en naar het opschalen van de resultaten naar de ruimere Vlaamse houtsector.

Jonas Feys (R&D Manager Decospan) - Living Lab praktijkgetuigenis 1: Decospan

Hergebruik van houtresten uit de productie van fineerplaten.

Koen De Keyzer (Bestuurder Group De Keyzer) - Living Lab praktijkgetuigenis 2: Group De Keyzer

Levensduurverlenging van maatkeukens.

Ward Desmet (Sales & Development Houtbuigerij G. Desmet) - Living Lab praktijkgetuigenis 3: Houtbuigerij G. Desmet

Afvalreductie en recyclage van houtproducten verbeteren door toepassing plantaardige lijmen.

Yves Lecluyse (Innovation Woodstoxx) - Living Lab praktijkgetuigenis 4: Woodstoxx

Hoogwaardig hergebruik van terrasplanken & zaagoverschotten parketvloeren.

Benjamin Eysermans (Co-founder en CEO BAO Living) - Maak kennis met SAM, de Slimme Aanpasbare Module

Maak kennis met SAM, de Slimme Aanpasbare Module! Een grenzeloze modulaire oplossing die - met een steeds groeiende selectie van maar liefst 35 verschillende modulaire kasten - jou tot architect maakt van je eigen stijlvolle en functionele leefomgeving. Door bovendien alle nutsvoorzieningen op één centrale plek te concentreren, hebben de SAM-modules minder materialen, minder leidingen en minder bekabeling nodig.

Linne Bastiaensen (Co-owner Recuplan) - Recuplan, de eerste circulaire bouwmarkt in Mechelen!

Recuplan voorkomt dat hout te vroeg op de afvalberg belandt door het te verzamelen, te bewerken en opnieuw aan te bieden. Je kan er terecht voor een groot assortiment kwaliteitsvol recuperatie- en lokaal hout.

Ir Daan Bruggink (Architect en oprichter ORGA Architect) - “Biophilic en biobased bouwen is de toekomst”

“Biophilic en biobased bouwen is de toekomst”, deze visie ontwikkelde Daan Bruggink tijdens zijn studies aan de TU Delft. Hij doorbrak er de afgelopen 20 jaar enkele conventies en werkwijzen in de bouw mee en richtte in 2007 ORGA Architect op. Hij ontwerpt steeds vanuit de overtuiging en biophilic visie dat je met natuurlijke herbruikbare materialen niet alleen prachtige duurzame gebouwen kunt creëren maar ook zorgt voor een organische balans waarin mensen, fauna en flora optimaal kunnen leven. Een visie die Daan reeds gepassioneerd deelde met het publiek tijdens TEdx, Rijksbouwmeester, festivals,... en op 7 december 2023 tijdens Inspired by WOOD!

Ik meld me hier aan voor het (her)bekijken van Inspired by WOOD 2023!

____________________
Met de medewerking van:

Overzicht Sponsors Website Ibw 23 1

#industriepartnerschap #sterkondernemen

Banner New Industriepartnerschap Wood Website
Banner Living Lab Nl 01