BEECHPLUS
Beukenhout: promotie van lokaal houtgebruik door gebruik in structurele toepassingen
Gelijmd gelamelleerd hout is een essentieel bouwmateriaal in moderne houtconstructies, waarbij dunne lamellen onderling verlijmd worden om grotere en sterkere balken te creëren. Dit proces biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van massief hout, zoals hogere structurele prestaties, maatvastheid en de mogelijkheid om houtvolumes optimaal te benutten.
Momenteel is de productie van gelijmd gelamelleerd hout volgens de Europese norm EN 14080 beperkt tot naaldhout en populier. Loofhout, en in het bijzonder beuk, blijft hierdoor grotendeels onbenut in de structurele houtbouw, ondanks zijn uitstekende mechanische eigenschappen zoals hoge hardheid en buigsterkte.
Het project BEECHPLUS heeft als doel deze norm uit te breiden door de mogelijkheden van beukenhout als grondstof voor gelijmd gelamelleerd hout te onderzoeken. Dit zou niet alleen de valorisatie van lokaal Belgisch beukenhout bevorderen, maar ook een duurzamer alternatief bieden voor geïmporteerd naaldhout. Bovendien kan het gebruik van beukenhout in gelijmde constructies bijdragen aan een hogere economische waarde voor de houtsector en een verbeterde ecologische voetafdruk door lokaal hout lokaal te verwerken en transportkosten te reduceren.
Het onderzoek richt zich op drie cruciale aspecten:
1️⃣ Sterkteklassering van Belgisch beukenhout, via verschillende technieken;
2️⃣ Optimalisering van de verlijming en het vingerlassen om kleinere houtsecties samen te stellen tot een performant structureel product;
3️⃣Constructie van gelamelleerde balken, inclusief sterktevoorspellingen.
Door sorteerregels te valideren en sterkte-eisen te definiëren, wil dit project een stap zetten naar de integratie van beukenhout in de norm EN 14080 en zo bijdragen aan een duurzamer en hoogwaardiger gebruik van lokaal hout.
Projectduur: 01/12/2022 - 31/05/2025
Dit project wordt gefinancierd door de F.O.D. Economie.
Contact: robbe@wood.be