Inspired By Wood - 29/04/2021

Banner1743X724

Circulaire economie, een game changer voor de waardeketen hout in de bouw

Hout is een natuurlijk, duurzaam en hernieuwbaar materiaal. De circulaire economie biedt dan ook tal van nieuwe kansen voor de waardeketen hout in de bouw: duurzame producten, circulaire businessmodellen, hergebruik en recyclage van materialen, modulair en circulair bouwen,… Economie en ecologie gaan hierbij hand in hand.

De transitie naar een circulaire economie is evenwel complex. Daarom delen wij graag kennis, praktijkervaring en de visie van experten met u, zodat uw bedrijf kan bouwen aan een duurzame toekomst. Neem daarom deel aan Inspired By Wood, een online event dat volledig in het teken staat van circulaire economie en de duurzaamheid van innovatieve houtproducten!

Wat mag u verwachten?

  • State-of-the-art houttechnologie en best practices, gebracht door verschillende experten uit de sector
  • Informatie over advies- en coachingtrajecten rond circulaire economie
  • Nieuwe inzichten om je producten, diensten, bedrijfsprocessen en businessmodel nog duurzamer te maken en de veerkracht van uw bedrijf te verhogen

PROGRAMMA Inspired By Wood

16u00: Verwelkoming
Chris De Roock, General Manager WOOD.BE

16u05: Industrie Partnerschap
Klaas Holsters, Innovation Expert WOOD.BE

Toelichting bij het thema circulaire economie, het initiatief Industrie Partnerschap en individuele trajecten voor bedrijven

16u15: Praktijkcase 1
Imke De Windt, Research & Innovation expert, WOOD.BE Service Life Prediction = WOODFORLIFE
Hout is een duurzaam en hernieuwbaar materiaal. Wekelijks ontvangt WOOD.BE vragen over het materiaal hout, over het verbeteren van kritische productdetails, over het gebruik en onderhoud ervan, en over de garantie op houten producten. Al deze vragen kunnen samengevat worden onder de noemer ‘duurzaam gebruik van hout’. Het inschatten van de levensduur, of Service Life Prediction (SLP) vormt het centrale thema van het onderzoeksproject WOODFORLIFE. Aan de hand van materiaaleigenschappen en testen bepaalt WOOD.BE de grootste invloedfactoren op de verwachte levensduur, van basismateriaal tot afwerking.

16u35: Praktijkcase 2
Jeroen Gielen, Sales engineer, Machiels Building Solutions
State of the art in houtskeletbouw
Circulair bouwen wordt steeds belangrijker. Machiels Building Solutions zal aan de hand van concrete cases en inzichten in het prefab bouwproces haar best practices rond circulair denken binnen de houtskeletbouw toelichten: slim en duurzaam bouwen zonder compromis op gebied van brandweerstand, akoestiek, lucht- en waterdichtheid. Zowel kant-en-klare gevelelementen als dragende structuren in hout komen aan bod. Daarnaast blikt Jeroen vooruit op de visie van Machiels Building Solutions rond circulariteit binnen de houtskeletbouw.

16u55: Praktijkcase 3
Nadja Van Houten, directeur-bestuurder, Bureau Bouwtechniek
Gare Maritime: circulair aanbesteden & circulaire gevelrenovatie
Bureau Bouwtechniek, aangesteld door Extensa, stond in voor de technische en financiële studie voor het behoud van het station Gare Maritime daterend uit het begin van de 20e eeuw. Er werd een unieke uitvoeringsmethodiek toegepast, waarbij studie en analyse maximaal gekoppeld werden aan de renovatiewerken.

In een tweede fase is Bureau Bouwtechniek betrokken bij de herbestemming, het ontwerp en de uitvoering van de 12 inbouwvolumes en de heraanleg van het binnenterrein. Bureau Bouwtechniek voerde hierbij het marktonderzoek naar het vinden van de juiste technische en economische oplossingen, waarbij de keuze voor droogbouwsystemen in hout aansluit aan bij de principes van veranderingsgericht bouwen. De nieuwe volumes opgetrokken in CLT staan vrij van het bestaande stationsgebouw. Hierbij ontstaan atypische aansluitingen welke in overeenstemming dienen te zijn met de vooropgestelde uitgangspunten en de geldende regelgeving.

Tijdens Inspired by WOOD zal Bureau Bouwtechniek de uitvoeringsmethodiek van fase 1 toelichten, evenals de leerlessen over het implementeren van nieuwe reversibele bouwmethodieken in bestaande gebouwen.

17u15: Keynote introductie
Katinka De Bruyn, R&D Manager, Theuma

17u12: Keynote
Leen Gorissen, Innovation Biologist & Transition Expert, Centre 4 NI
Innovation inspired by Nature: building the future of innovation on millions of years of field tests
De natuur werkt al 3,8 miljard jaar in circulariteit. Hoe kunnen bedrijven inspiratie putten uit deze oneindige bron van Natural Intelligence (NI)?

In deze keynote over Natural Intelligence deelt Leen Gorissen met u enkele van de meest geavanceerde denkwijzen en vernieuwingen op het gebied van bio-geïnspireerde innovatie met betrekking tot een circulaire economie. Baanbrekende bedrijven gebruiken die aanwijzingen uit de natuurlijke wereld om hun bedrijf en de wereld te verbeteren. Innovatie die goed is voor de planeet en voor het bedrijf? Het kan en er is geen betere mentor dan de natuur om ons te leren hoe we de gezondheid, rijkdom, vitaliteit en levensvatbaarheid kunnen vergroten van de systemen waar we deel van uitmaken.

18u00: Q&A

PRAKTISCH

Dit online event is gratis, inschrijven is echter wel verplicht. Dat kan via onderstaand inschrijvingsformulier.

Schrijf u hier in!

In samenwerking met:

Logos Sponsors

#industriepartnerschap #sterkondernemen

Banner Ip Website