COOVIRH: een overzicht van geselecteerde maatregelen voor verder onderzoek!

In het project COOVIRH (Coronaveiligere omgevingen van onverpakte voeding in retail en horeca) werden heel wat verschillende oplossingen verzameld vanuit binnen- en buitenland door een multidisciplinair team van specialisten uit de voedings-, winkel & horeca meubel- en verpakkingsindustrie.

Voor een overzicht van alle verzamelde maatregelen, verwijzen we graag naar de webinar die we op 03/12/2020 organiseerden. Deze vindt u hier: https://youtu.be/XRZrhm2D530

Uit deze maatregelen werden er vervolgens drie geselecteerd via co-creatiesessies met experten, ondernemers en consumenten om verder uit te testen en te onderzoeken:

  • Handsfree leveringskast
  • Zelfbedieningskast met sensor en handschoen (enkel bij de kast met bijhorende vuilnisbak en dus niet aan de ingang van de supermarkt)
  • CoronatafelⓇ

Handsfree leveringskast

Hanot Vending 300X214

Deze kast met lockers (op kamertemperatuur of gekoeld) is zo multifunctioneel inzetbaar dat deze het hoogst scoorde tijdens de co-creatiesessie. Deze kast kan aan de buitenzijde van een retail- of horecazaak geplaatst worden of op een openbare plaats (parking, appartementsblok) waarbij meerdere retailers, horecazaken en leveringsbedrijven samenwerken. Binnen dit project zal gefocust worden op traiteurs die inzetten op afhaal omwille van COVID-19 en bijgevolg een leveringskast buiten hun zaak hebben staan.

Producten kunnen op voorhand besteld worden waarop de consument een tijdstip en een code ontvangt voor de afhaling van het door hen bestelde product. Het desbetreffende kastje/luikje kan handsfree geopend worden met behulp van de code waardoor enkel het door hen bestelde product kan genomen worden.

Bijkomend voordeel is dat de lockers kunnen variëren in grootte. Tevens kan er meer ingezet worden op het gebruik van duurzame/herbruikbare verpakkingen.

Zelfbedieningskast met sensor en handschoen

Bakery Touch Italy 200X216

De zelfbedieningskast is een reeds gekend systeem binnen Vlaamse supermarkten voor de verkoop van onverpakt brood en bakkerijproducten. Het geeft de consument de kans een product zelf te kiezen. Een belangrijk emotioneel gegeven waar een dispenserkast niet voor kan zorgen en een eerder willekeurig product aan de consument zal aanbieden. Een zelfbedieningskast stalt de producten tevens mooi uit en zorgt ervoor dat de producten niet geplet of beschadigd worden.

Er bestaan ook zelfbedieningskasten die automatisch openen met een sensor waardoor de consument niet per se in aanraking komt met de kast. Om echter ook op een coronaveiligere manier het onverpakte product uit de kast te halen, werd de combinatie met verplicht gebruik van handschoenen voorgesteld. Deze handschoenen zouden enkel ter beschikking gesteld worden bij de kast en onmiddellijk selectief verzameld worden zodat een systeem voor recyclage voorzien wordt. Dit maakt een groot verschil met het overschakelen naar voorverpakte voeding voor bijvoorbeeld groenten, fruit en brood waar men moet vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de consument om deze verpakking correct te sorteren. Het zal uit de validatietesten moeten blijken of het verplicht gebruik van handschoenen zo 'dummy-proof' mogelijk lukt.

Alternatieve kastsystemen die geopend kunnen worden met een voetpedaal zijn ook interessant maar zijn momenteel niet beschikbaar om uit te testen.

CoronatafelⓇ

Coronatafel 0 331X220

De 'coronatafel' is een derde innovatieve oplossing en is een alternatief voor plexiglazen spatschermen in de horeca, retail, bedrijfskantine, etc. Deze tafel beschikt in het midden over een ingebouwd luchtreinigingssysteem, gebaseerd op HEPA-filtratie. Een luchtreiniger zuigt van onderuit lucht aan, filtert deze en blaast de gezuiverde lucht verticaal uit. De lucht wordt dus continu gezuiverd via een luchtreinigingssysteem op basis van verdringingsventilatie en creëert een onzichtbaar luchtscherm rondom de tafel. HEPA-filtratie wordt reeds gebruikt in cleanrooms en ziekenhuizen. Mobiele luchtreinigers worden ook gebruikt door mensen met chronische ademhalingsklachten. Echter, in het alledaagse leven is dit nog erg nieuw. Dit Belgisch, gepatenteerd tafelconcept (www.coronatafel.be ) zal verder uitgetest worden met ondernemers en consumenten in een (bedrijfs- of ziekenhuis) restaurant.

Deze drie maatregelen zullen tot ten laatste eind mei verder onderzocht en gevalideerd worden samen met ondernemers en consumenten in verschillende settings (retail, horeca, bedrijfsrestaurant en/of ziekenhuisrestaurant). Alle verzamelde maatregelen, alsook de lessons learned uit de komende validatietesten, zullen finaal in een praktijkgids gegoten worden om zo Vlaamse ondernemers uit de voedingsindustrie, retail en horeca te ondersteunen.

Indien er ondernemers geïnteresseerd zijn in het project, in één van de maatregelen of gewoonweg input willen geven rond één van deze drie maatregelen, geef gerust een seintje via bianca.lefevere@flandersfood.com.